Singer Janó és Sárközy András (alapítók)

Alapítóink

Történet

1975-ben kezdődött „minden”. A minden alatt a hegyi sportokkal való találkozást értem. Kezdetben – néhány osztálytársammal – a barlangjárásnak hódoltunk, majd meghatározó élményt jelentett a barlangász csoportunk (VITUKI) kötéltechnikai gyakorlata, melyet sziklamászók mutattak be és az Ő segítségükkel gyakoroltunk. A felszerelések, a technika és nem utolsó sorban a pilisi táj látványa máig előttem van. Ezután már csak a sziklafalak léteztek számomra.

A közös túrákon hamar kiderült néhányunkról, hogy minket ez tényleg érdekel és hajlandók vagyunk áldozatokra is (tornacipőben télen, hálózsák hiányában, pokrócban alvás stb.). A hétvégi közös túrákon alig vártuk, hogy a „profik” kötélvégre vegyenek minket is.

Kicsit később, már némi tapasztalat birtokában „önállósodtunk” vagy legalább is elkezdtünk. Amíg étkeztek vagy reggel még aludtak a mestereink, addig mi „elköthettük” a felszerelést és mászhattunk néhány utat. Abban az időben még a klubok sem voltak jól ellátva felszerelésekkel, ezért mindig sorban állás volt a mászás lehetőségéért. Ez volt a (h)őskor a modern mászásban, melynek szép lassan mi is részei, részesei lettünk. A kitartó, állhatatos munka meghozta a gyümölcsét. A tanulók felnőttek, bontogatták szárnyaikat és elkezdődött valami, ami még talán napjainkban is tart. A tanulókból lassan ifjúsági, majd később felnőtt élgárda tagok lettek és heti rendszerességgel járták Európa sziklafalait: Dolomitok, Alpok, Magas Tátra, NDK homokkő, Király-kő, Fogaras.

Húsz év aktív, élsport szintű tevékenység közben körvonalazódott, hogy ki, mivel és hogyan szeretne foglalkozni a civil életben. Sárközy András (Sárkány) barátom és mászó társam 1990-ben alapította a Mountex kft-t. A cég sikerét az ötlet, merészség, elszántság, kockázat vállalás és nem utolsó sorban a mászó pályafutás tapasztalatai alapozták meg. Amíg mászó társam a kereskedelemben tevékenykedett, addig én a szabadidő sport és ipari alpinista szolgáltatások terén kamatoztattam megszerzett tudásomat. Beltéri mászó falak tervezését, kivitelezését, valamint mászóversenyek szervezését végeztem az ipari alpinista szolgáltatások mellett.

A kilencvenes évek vége hozott egy üzleti fúziót Sárkány és köztem. András fölajánlotta, hogy a mászó falas, verseny szervezői tevékenységet vigyem be a Mountex-be és csináljuk közösen, egymást erősítve. Az együttműködés létre jött és nemsokára következett (1996-ban) a közös nagy beruházás. Az előkészítő, tervezői munkálatok után két hónap alatt megépült a Vertigo (600nm alapterületen, 6.000 látogató/év). Öt év alatt hat versenyt rendeztünk, melyből kettő nemzetközi volt. Sajnos a Vertigo a multik terjeszkedésének az áldozata lett, így 2001-ben bontásra lett ítélve. Ezután a Váci úton (2002-ben) épült meg a boulder mászófal. A Boulder Club Kft. 2012 óta üzemelteti a mászófalat. Az eltelt évek alatt rendeztünk néhány jó versenyt és bízunk benne, hogy még jó néhány évig a boulderezni vágyók szolgálatában állhat.

Sárközy András emlékére

A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.